Yes

Kvintet Yes založili v Londýně v říjnu 1968 zpěvák Jon Anderson (nar. 25. 10. 1944), baskytarista Chris Squire (nar. 4. 3. 1948), bubeník Bill Bruford (nar. 17. 5. 1949), kytarista Peter Banks (nar. 15. 7. 1947) a klávesista Tony Kaye (nar. 11. 1. 1946). Jejich první společné songy naznačily vliv varhanního soundu formace The Nice a vokální aranžmá kalifornských skupin jako například Fifth Dimension.

Jednotliví členové měli od počátku vkus, nápady, tvrdohlavou individualitu a zároveň pozoruhodný smysl pro týmovou spolupráci. Na prvních dvou albech kapela zařadila i coververze jiných autorů. Na bezejmenné jedničce "Yes" to byly předělávky skladeb "Every Little Thing" slavnějších The Beatles a "I See You" populárních The Byrds. Ve skupině panoval neúnavný pracovní rytmus a také nelítostná konkurence mezi případnými novými posilami a dosavadními členy kapely. Kdo svůj hudební nástroj dokonale neovládal byl bez rozpaků vyměněn za nového, dokonalejšího spoluhráče! Vedení skupiny se ujal Anderson, který v metaforických textech vyjadřoval spíše své emoce, než nějaká smysluplná poselství. Druhé album "Time and the World" Yes doplnili o smyčcové nástroje.

Původní materiál přineslo třetí "The Yes Album" na němž nahradil svého předchůdce Petera Bankse kytarista Steve Howe (nar. 8. 4. 1947). Na této desce naposledy figuroval klávesák Tony Kaye, který svoji hru na Hammondovy varhany tentokrát prémiově obohatil o moog. V té době již Andersonův, na muže nezvykle vysoký, téměř altový hlas docílil o oktávu vyšší rozpětí než na debutu.

Při nahrávání výtečného čtvrtého opusu "Fragile" do kapely skvěle zapadl klasicky vzdělaný klávesový virtuóz Rick Wakeman, který sound kapely zpestřil celou škálou klávesových nástrojů. Od této desky většinu obalů skupiny Yes navrhoval věhlasný, mystický krajinář Roger Dean, který se podílel i na vytvoření loga kapely. Výborný jazzově orientovaný bubeník Bill Bruford, kterého to již delší dobu táhlo k jazzověji zaměřeným souborům, zanechal svůj výjimečný hudební rukopis na skvělém pátém albu "Close to the Edge" a přešel ke King Crimson.

Nový bicák Alan White dokončil za Bruforda část turné a podílel na natočení rozvleklého dvojalba "Tales from Topographic Oceans". Po jeho propagaci se v červnu 1974 od ostatních na čas odtrhl sólově debutující Rick Wakeman, který potřeboval více klidu kvůli svým srdečním problémům. Od srpna 1974 ho zaskočil Švýcar Patrick Moraz s jehož přispěním vznikla LP deska "Relayer".

Po téměř tříleté pauze se Rick Wakeman spolu s Yes sešel ve švýcarském studiu a také kostele sv. Martina ve Vevey při vzniku výtečného alba "Going for the One". Po další LP desce "Tormato" však tento přelétavý klávesista skupinu znovu opustil, tentokrát společně s vegetariánem Jonem Andersonem, který začal od konce sedmdesátých let spolupracovat s Řekem Vangelisem.

Bývalé duo Buggles, tvořené zpívajícím kytaristou, baskytaristou Trevorem Hornem a klávesistou Geoffem Downesem pak místo Wakemana a Andersona překvapivě spolupracovalo na albu "Drama". Po tomto nevydařeném experimentu kapelu opustil Steve Howe, který spoluzaložil čtveřici Asia a v roce 1986 figuroval v kytarovém projektu GTR.

Jediným zakládajícím členem Yes, který nechyběl při natáčení žádného oficiálního alba skupiny Yes se tak stal výborný baskytarista Chris Squire. V roce 1983 se k němu po tříleté pauze opět přidal Anderson, White, Kaye a nový kytarista a programátor Trevor Rabin (nar. 13. 1. 1954, Johannesburk), jehož ostře řezané riffy nahradily kytarové kudrlinky Stevea Howea. Z alba "90125", nazvaného podle pořadového čísla katalogu vydavatele pak vzešel doposud největší hit skupiny, melodická, novou vlnou ovlivněná skladba "Owner of a Lonely Heart" (# 1 USA, 1983). Stejná sestava se podílela i na poněkud mdlé desce "Big Generator".

V roce 1989 se znovu spojila silná čtyřka Anderson, Bruford, Wakeman a Howe. Protože však v této znovu zrozené skupině chyběl Chris Squire, vlastník práva na název kapely, vyšlo jejich album jen pod jejich jmény. Poté se tato téměř kompletní sestava Yes (Anderson, Bruford, Wakeman, Howe) spojila s posledním vývojovým stádiem téže kapely (Squire, Rabin, Kaye, White) a zdvojená osmičlenná sestava Yes pak vydala rozporuplné, symbolicky nazvané album "Union". Po odpadnutí nadbytečných členů, pětice Anderson, Rabin, Squire, Kaye a White potěšila své příznivce solidním albem "Talk". Poté skupině vyšla v Kalifornii natočená živá dvojalba "Keys To Ascension 1 a 2". Na těchto čtyř kompaktech se podílel Anderson, Howe, Squire, White a Rick Wakeman. (Studiové bonusy z těchto alb vyšly v roce 2001 na kompilačním albu "Keystudio".) Místo Trevora Rabina se na podprůměrné desce "Open Your Eyes" podílel teprve dvaatřicetiletý americký kytarista, klávesista a zpěvák Billy Sherwood.

28. března 1998 oslnila kapela Yes doplněná ještě o ruského emigranta, klávesistu Ivana Igora Khorosheva (nar. 14. 7. 1965) české fajnšmejkry v brutálně přeplněné pražské Malé sportovní hale. O rok později tento sixtet udělil lekci hudební radosti všem, kteří jej v osmdesátých a devadesátých letech pomalu pohřbívali vydáním vynikajícího studiového alba "The Ladder", jež produkoval Bruce Fairbairn. Na konci minulého tisíciletí "souhlasná" šestice nahrála během tří vyprodaných večerů v "domě blues" v Las Vegas koncertní dvojalbum "House of Yes: Live at House of Blues". Po čtyřleté spolupráci od Yes odešla dvojice Billy Sherwood a Igor Khoroshev.

V září 2001 čtyři stárnoucí profíci, kteří prodali více než 33 miliónů alb vydali album "Magnification". Na tomto nepříliš podařeném, ale komerčně úspěšném projektu Yes vytvořili společně se symfonickým orchestrem deset zcela nových skladeb. Skladatel a aranžér Larry Groupé dodatečně autorsky rozšířil připravený materiál. Zcela netradiční obal tentokrát navrhl Bob Cesca. Během "YesSymphonic tour" skupina Yes vystupovala s různými světovými hudebními tělesy. Po 23 koncertech za oceánem a 12 evropských vystoupeních vystoupila skupina Yes 11. listopadu 2001 se symfonickým tělesem i bez jeho doprovodu v Praze. Čtveřici Anderson, Howe, Squire, White doprovodil hostující klávesista Tom Brislin (ex-Meat Loaf).

Rick Wakeman se 16. července 2002 v Seattlu připojil k Yes a vydal se s nimi na turné po severní Americe. Po skončení naplánovaných štací se znovu stmelená pětice dohodla na dalších společných aktivitách. 17. června 2003 se tak Yes mohli ve své nejslavnější sestavě představit českému publiku v pražské T-Mobile Aréně.

16. ledna 2004 vyšla k pětatřicátému výroční od realizace debutu "Yes" dvojkolekce "The Ultimate Yes: 35th Anniversary Collection". Severoamerické vydání navíc obsahuje třetí bonusový disk s pěticí nově natočených skladeb. Vedle tří akustických písní, nového songu "Show Me", "South Side of the Sky" a "Roundabout", zachycuje sólový kus "Australia" kytaristy Stevea Howea a adaptaci Dvořákovy 'Novosvětské' "New World Symphony" od basisty Chrise Squirea.

Yes vydali 21. června 2004 akustické DVD "Yes Acoustic", jež bylo natočeno 26. ledna 2004 před publikem losangelského studia. Jedná se o živé představení, které bylo premiérově vysíláno prostřednictvím satelitů v jednadvaceti divadlech společnosti Regal v USA a následováno pětasedmdesátiminutovou verzí tehdy propagovaného DVD "YesSpeak". V dubnu a květnu se skupina Yes pohybovala v USA a na červen a červenec 2004 se přesunula do Evropy. Originální jevištní scénu navrhl dvorní kreslíř Roger Dean. Pětice Yes vystoupila ve svém klasickém obsazení 8. června 2004 v rámci "35th Anniversary Yes Tour" v pražské Sazka aréně.

20. června 2005 bylo skupině Yes vydáno výroční koncertní dvojDVD "Songs from Tsongas - 35th Anniversary Concert", které má velmi podobnou atmosféru jako pražský koncert.

Chris Squire, Steve Howe a Alan White koncertně odpískali nejen Ricka Wakemana, ale nově také Jona Andersona, který se od května 2008  léčí na astma. Zatímco Ricka Wakemana nahradil jeho již dříve ohlášený syn Oliver, frontmana Jona Andersona zastoupil od 4. listopadu 2008 na světovém turné In The Present zpěvák Benoit David, kterého si trojice 'yesáků' vybrala díky Internetu a jeho vystupování v revivalových kapelách (jedna z nich má název Close to the Edge), jež těží právě z repertoáru Yes. Benoit David je 'doma' především v Montrealu a Quebeku.

Severoamerické turné omlazené sestavy Yes (Chris Squire - baskytara, Steve Howe - kytara, Alan White - bicí, Oliver Wakeman - klávesy, Benoit David - zpěv) započalo 4. listopadu 2008 v Hamiltonu a skončilo 17. prosince téhož roku v Miami. Na počátku roku 2009 se Yes vydali na turné do Asie. 12 .února 2009 Yes v sestavě Squire, Howe, White, Oliver Wakeman a Benoit David zrušili všechny koncerty jejich In The Present Tour až do 24. února 2009 (San Diego) pro "nepředvídané" zdravotní problémy basáka Chrise Squirea.

Po úspěšné části turné po severní Americe velikáni světového art-rocku koncertovali také na starém kontinentu se svým turné nazvaným Yes on Tour-Europe Fall 2009. Legendární kapela odstartovala evropskou část turné 29. října 2009 v olomoucké hale Univerzity Palackého. O dva dny později Chris Squire, Steve Howe, Alan White, Oliver Wakeman a Benoit David vystoupili na Slovensku v bratislavské hale na Pasienkách

Yes absolvují v únoru 2010 zimní turné po Spojených státech čítající 17 zastávek.

Kapela Yes má na svém kontě přes třicet miliónů prodaných kopií CD a DVD, což je při jejich čtyřicetileté progresivitě úctyhodný výkon. Yes od svého vzniku neúnavně rozšiřují hranice rockové muziky o progresivně fúzující, členitý jazz rock s majestátností vážné hudby. Bývalý art-rockový dinosaur již pátou dekádu úspěšně vzdoruje módním celosvětovým hudebním trendům a bez úhony přežil všechny posměváčky včetně ukřičených punkáčů.

 

Sestava

Chris Squire (zpěv, basa)
Jon Anderson (zpěv, kytara)
Steve Howe (kytara)
Rick Wakeman (piano)
Alan White (bicí, perkuse)

 

Diskografie

1969 Yes

1970 Time and a Word

1971 The Yes Album

1972 Fragile

1972 Close to the Edge

1973 Yessongs (živě; 3LP)

1973 Tales from Topographic Oceans (2LP)

1974 Relayer

1974 Yesterdays (kompilace + rarity)

1977 Going for the One

1978 Tormato

1980 Drama

1980 Yesshows (živě; 2LP; z let 1976 - '78)

1981 Classic (kompilace)

1983 90125

1985 9012 Live: The Solos (živě)

1987 Big Generator

1989 Anderson Bruford Wakeman Howe (jako - A.B.W.H.)

1991 Union

1991 Yesyears Disc One (kompilace)

1992 Yesstory (kompilace z let 1969 - '83; 2LP)

1993 Highlights: the Very Best of Yes (2CD; kompilace)

1994 Talk

1996 An Evening of Yes Music Plus (A.B.W.H.; živě; 2CD)

1996 Keys to Ascension (2LP; živě + studiově)

1997 Keys to Ascension 2 (2LP; živě + studiově)

1997 Something's Coming: the BBC Recordings 1969 - 1970

1997 Open Your Eyes

1998 Yes, Friends & Relatives Vol 1 (kompilace + rarity; 2CD)

1999 The Ladder

1999 The Best of Yes 1970 - 1987 (kompilace)

2000 Geographic Potions (kompilace BBC '69 - '70)

2000 House of Yes: Live at House of Blues (2LP; živě)

2001 Yes, Friends & Relatives Vol 2 (kompilace + rarity; 2CD)

2001 Keystudio (studio - skladby z Keys to Ascension 1 & 2)

2001 Magnification (se symfonickým orchestrem)

2002 In a Word: Yes (1969-) (kompilace; rarity; 5CD)

2003 The Ultimate Yes (35th anniversary collection) (2CD; kompilace)

2005 The Word Is Live (3CD; živě; kompilace)