UFO

Skupina UFO (Unidentified Flying Object) vznikla v Londýně v roce 1969. Původní soubor Hocus Pocus, který tvořil zpěvák Phil Mogg (nar. 15. 4. 1948, Londýn), basista Pete Way (nar. 7. 8. 1951, Enfield, Londýn) a kytarista Mick Bolton (nar. květen 1950) tehdy přijal nového bubeníka Andy "No Neck" Parkera (nar. 21. 3. 1952, Hertfordshire) a na počest londýnského klubu UFO i nový název. Jádrem souboru se až do dnešních dnů stal Mogg s Wayem. První tři alba natočená v duchu space rocku byla na britských ostrovech zcela nepovšimnuta a větší ohlas zaznamenala jen v Japonsku a Německu. Kytarista Mick Bolton po tomto počátečním neúspěchu skupinu opustil. Po osmiměsíčním testováním Larryho Wallise a stejně dlouhým oťukáváním Bernieho Marsdena, UFO zlákali šestnáctiletého talentovaného kytaristu Michaela Schenkera ze Scorpions, kterého poprvé potkali, když si na turné v Německu zvolili "Štíry" jako předkapelu. Kapela UFO ještě téhož roku přestoupila k firmě Chrysalis Records. Schenker se ve skupině uplatnil i jako skladatel a pomohl kvartetu UFO prorazit ve Spojených státech se studiovkou "Phenomenon", jež obsahovala skladby "Doctor Doctor" a "Rock Bottom". V červnu 1973 se UFO vydalo na turné po Evropě, Skandinávii a Americe, jež bylo zakončeno v Londýně 2. listopadu 1974. Skupině UFO se po americkém úspěchu začalo dařit v rodné Anglii i dalších zemích. Slušně se prodávalo červencové album "Force It" s tracky "Let It Roll" a "Shoot Shoot". Na turné, jež zvýšenou měrou zasahovalo Spojené státy, byl přizván i druhý kytarista Paul Chapman. Na US-šňůře byly natočeny záběry pro video "History of UFO". Podprůměrné, květnové LP "No Heavy Petting" na kterém spolupracoval klávesita "Danny" David Peyronel úplně nezapadlo jen díky trvalce "Naturaly Thing". Po absolvování turné vyšla o rok později (v měsíci lásky) výborná studiovka "Lights Out", která byla natočená s novou posilou u kláves Paulem Raymondem. Toto elpíčko proslavila titulní šleha "Lights Outs" a pecky "To Hot to Handle" a "Love to Love". Kapela UFO, jež se v té době řadila k nejlepším britským skupinám vyrazila na více než roční světové turné jehož velkou část tvořily koncerty v Americe a jež se nepochopitelně vyhnulo již dříve navštívenému Japonsku. Napjatá atmosféra mezi často exhibujícím Michaelem Schenkerem a Moogem s Waynem zhoustla v červnu 1977 natolik, že Schenker UFO na krátko naštvaně opustil, pak se ale vrátil a dokončil americké turné. Na počátku roku 1978 Schenker s ostatními ještě v Beverly Hills natočil řadové album "Obsession", na kterém však na rozdíl od své první "ufácké" desky (kde pomohl na osmi z deseti skladeb) dostal prostor jen na necelé polovině desky. Po červnovém vydání tohoto alba, jež zaujalo klasikou "Only You Can Rock Me" a písní "Lookin' Out for No. 1" se Michael Schenker po propagačním koncertním zápřahu zakončeném v říjnu rozhodl v listopadu 1979 skupinu UFO opustit.

Schenker se na čas se připojil ke Scorpions a pak založil vlastní kapelu Michael Schenker Group (MSG). Na jeho místo nastoupil se skupinou dobře sehraný kytarista Paul "Tenka" Chapman (ex - Lone Star), který na jevišti často dělal kašpařiny a husarské kousky. Souhru všech ufounů na jevišti (ještě se Schenkerem) dokumentovalo výtečné dvojalbum "Strangers in the Night" pořízené v průběhu vyprodaného amerického turné z roku 1978 v Chicagu a Lousville. Obavy kritiků z pravděpodobného úpadku kapely rozptýlilo LP-čko "No Place to Run" se skladbami "Lettin' Go" a "Young Blood". Místo Paula "Kippera" Raymonda pak přijal klávesák, saxofonista, kytarista, basák Neil Carter (ex - Wild Horses), který se podílel na řadovce "The Wild, the Willing and the Innocent". Album "Mechanix" z osmdesátéhodruhého roku obsahovalo i menší americký hit "Back into My Life". V polovině roku 1982 z kapely odešel baskytarista Pete Way, který nejprve s bývalým kytaristou Motörhead 'Fast' Eddiem Clarkem rozjel skupinu Fastway, na podzim doprovodil na turné Ozzyho Osbounea a ihned poté založil s Raymondem kapelu Waysted. Na jeho flek přišel basák Paul Gray (ex - Eddie and the Hot Rods; ex - Damned). Na albu "Making Contact" hrál již Carter kromě kláves i na baskytaru, kterou při Evropském turné obsluhoval hostující "Billy Sheehan" (Dave Lee Roth, Mr. Big). Pak se kapela rozhodla ukončit svoji činnost, kterou obnovila o dva roky později nahráváním alba "Misdemeanor". O desku, kterou kromě Mogga stvořil Raymond, Carter s novými spoluhráči - basákem Paulem Grayem, bubeníkem Jimem Simpsonem (ex - Magnum) a japonským kytaristou Atomikem Tommym M však nebyl v době doznívající nové vlny britského heavymetalu zájem a tak UFO opět ohlásili konec své kariéry. Roku 1992 se spřáhnul Mogg s Wayem a společně s kytaristou Laurencem Archerem a bubeníkem Clivem Edwardsem (ex - Wild Horses) nahráli desku "High Stakes & Desperate Men".

V roce 1993 začali UFO znovu koncertovat ve své nejslavnější sestavě s Philem Moogem, Petem Wayem, Michaelem Schenkerem, Andym Parkerem a Paulem Raymondem. Úspěšný koncertní návrat se protáhl až do června 1995. Na podzim 1995 vystřídal Parkera na pár koncertů Simon Wright (ex - AC/DC, Dio). Ihned poté kapela UFO nahrála ve hvězdném složení - Mogg, Way, Parker, Schenker, Raymond - pro japonský trh docela slušné album "Walk on Water", které bylo celosvětově vydáno o dva roky později. Na přelomu roku 1997 / ´98 kvintet UFO koncertoval i v Evropě. Schenkera, který se údajně párkrát bez omluvení nedostavil na koncert, na pódiu vystřídal kytarista John Norum. Koncem tisíciletí se Mogg, Way a Schenker spojili s bubnujícím padesátičtyřletým veteránem Aynsleyem Dunbarem (nar. 10. 1. 1946, Liverpool, Anglie) a natočili album "Covenant", na kterém je jako bonus i sedm koncertních nahrávek z roku 1995. Pak sestavu UFO na nějaký čas tvořil zpěvák Phil Mogg, baskytarista Pete Way, kytarista Michael Schenker, Jeff Martin a Louis Moldona. Poté se UFO sešli ve velmi silné v sestavě Phil Mogg, Pete Way, Michael Schenker a Aynsley Dunbar ve které natočili studiové album "Sharks". Po propagaci tohoto v září 2002 vydaného alba z "ufounů" na počátku roku 2003 odešel Michael Schenker.

V červenci 2003 byla zveřejněna nová stálá sestava skupiny UFO, zpěvák Phil Mogg, basák Pete Way, klávesista, kytarista Paul Raymond, bubeník Jason Bonham a kytarista Vinnie Moore. Pětice v německém Hannoveru natočila studiovku "You Are Here", která se dostala na evropský trh 16. února 2004.

UFO měli od 22. dubna do 16. května 2004 absolvovat turné po Spojených státech. Phil Mogg však nedostal na americkém velvyslanectví v Londýně kartu 'Work Permit Visa' umožňující pracovat (to znamená i vydělávat si koncertní činností) na území USA. Celý problém se točil kolem 'jeho' sejmutého otisku prstu, který prý byl objeven krátce před zamítnutím žádosti kdesi v Buffalu.

UFO vydají 25. září 2006 album "The Monkey Puzzle". Společně s trojicí Phil Mogg, Pete Way a Paul Raymond ji nahrál americký kytarista Vinnie Moore, který se k Angličanům připojil před třemi lety a debutoval na studiovce "You Are Here", a také opětovně do sestavy začleněný původní člen bubeník Andy Parker. Deska byla natočena v Area 51 studios v německém městě Celle, za dozoru Tommyho Newtona, který měl pod palcem nahrávání řadovky "You Are Here" z roku 2004 a loňského živáku "Showtime".

Jednotlivé skladby umístěné na novince "The Monkey Puzzle" jsou dynamické, melodické a nejsou si podobné jako vejce vejci. V úvodní "Hard Being Me" používá Vinnie Moore mimo jiné i slide kytaru, v písni "Rolling Man" zazní elektrický klavír i varhany a výborné harmonické pasáže jsou mimo jiné i v tracku "Some Other Guy".

Pětice UFO vyrazila 31. října 2006 na evropské turné, které zahrnovalo 27 zastávek v 9 zemích Evropy. Britská legenda se úplně poprvé ve své více jak 35 lete hudební kariéře představila také u nás. Stalo se tak 6. listopadu 2006 v nově otevřeném Retro Music Hall (nad náměstím Míru) v Praze, jehož maximální kapacita činí 700 lidí.

 

UFO vypustila 1. června 2009 do světa dvacátou studiovku "The Visitor". Na novince se podílí i kytarista Vinnie Moore, který se ke skupině přidal před šesti lety a posluchače si získal i na předchozích počinech. Kapela UFO se během The Visitor Tour 2009 představí 20. listopadu 2009 ve zlínském Masters Of Rock Café a o den později v Retro Music Hall v Praze.

 

Složení

Phil Mott - zpěv

Vinni Moore - kytara

Andy Parker - bicí

Paul Raymond - klávesy, kytara

Pete Way - baskytara

 

Diskografie

1971 UFO

1972 Flying (i jako UFO 2)

1972 Live - Landed in Japan (živě)

1974 Phenomenon

1975 Force it

1976 No Heavy Petting

1977 Lights Out

1978 Obssesion

1979 Strangers in the Night (živě; 2LP)

1980 No Place to Run

1981 The Wild, the Willing and the Innocent

1982 Mechanix

1983 Making Contact

1985 Misdemeanor

1986 Collection (2LP; kompilace)

1986 Heaven's Gate - Live (živě)

1987 Anthology (2LP; kompilace)

1988 Ain't Misbehavin' (kompilace)

1988 The Best of the Rest (kompilace)

1992 High Stakes and Dangerous Men

1992 The Essential UFO (kompilace)

1993 Light Out in Tokyo (živě)

1994 Live Misdemeanor (živě)

1994 To Hot to Handle, best of (kompilace z let 74-75)

1994 TNT (živě; 2LP)

1995 Walk on Water

1995 Doctor Doctor (kompilace)

1998 On with the Action - Live at the Roundhouse 1976 (živě)

1999 Best of UFO: Gold Collection (kompilace)

1999 Time to Rock: the Best of Singles A's & B's (kompilace)

2000 Covenant (+1CD živě)

2002 Masters of Rock (kompilace)

2002 Sharks

2004 You Are Here

2005 Showtime (živě)

2006 The Monkey Puzzle

2009 The Visitor